GÜRCİSTAN
Başkent | Tiflis |
Nüfus | 4.483.800 |
Konum | Kuzey Asya |
İklim | İç kesimlerde kara iklimi, Karadeniz kıyısında Akdeniz iklimini andıran subtropik iklim hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Gürcistan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi : Yok.
Diğer Ülke gerekliliği (2022): Çocuk felci bulaşma riski olan ülkeler ve bölgelerden gelen yolcular için bir çocuk felci aşı sertifikası gereklidir. Aşılanmamış veya aşılanma sertifikasını sunamayan gezginlere sınırda oral polio aşısı yapılır.
Sıtma (2022) : Sıtma tehlikesi tamamen P. vivax kaynaklı Haziran ile Ekim arasında ülkenin Azerbaycan'a sınırı olan doğu kesiminde yerel olarak mevcuttur. 2010 yılında yerel olarak sıtma vakaları rapor edilmemiştir.
İlaç kullanmayı gerektirecek seviyede risk yoktur. Sadece sivrisinek ısırıklarına karşı önlem alınması önerilir.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Gürcistan’da özel sektör tarafından işletilen hastane ve poliklinikler mevcuttur. Devlete bağlı sağlık kuruluşu bulunmamaktadır. Hastane ve poliklinikler genel itibariyle doktor ve ekipman bakımından yetersiz şartlarda hastalara hizmet vermektedir. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında yetersiz kalmaktadır.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Vizite ücretleri 50 ile 200 Lari arasında değişmektedir. Tedavi masrafları tabiatıyla yüksek olmaktadır. Hastanelerde ortalama geceleme ücretleri: Yoğun bakım ünitesinde geceleme 400-800 Lari; Ameliyat sonrası cerrahi bölümünde geceleme 100-150 Lari;Tedavi amaçlı hastanede geceleme 300-500 Lari.
Sağlık Sigortası ve Primler
Özel uluslararası sigorta kuruluşları tarafından sağlık sigortası yapılmaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Pazarlarda ve süpermarketlerde pet şişede içme suyu satılmaktadır. Şehir şebekesi suyu kaynatılarak içilebilir.
İlaç Temin Koşulları
Eczanelerden bazı ilaçları temin etmek mümkündür. İlaçlar genellikle Doğu Avrupa, Uzak Doğu ve Rusya’dan ithal edilmektedir. Ayrıca iki Türk ilaç firması Türkiye’de üretilen kısıtlı grup ilaçların dağıtımını yapmaktadır. İlaçlar Türkiye’dekinin 4-5 katı fiyata satılmaktadır. Tiflis’te neredeyse her köşede bir eczane bulunmaktadır. Ancak ilaç sahtekarlığı ihtimaline karşı güvenilir olan eczanelere gitmekte fayda vardır. Eczanelerin çoğu 24 saat açıktır.
Gürcistan’da, hâlihazırda yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, ülkeye giriş yapanların yanlarında bulundurdukları ilaçların etken maddelerinin psikotropik nitelikli olması durumunda, para ve hapis cezasına çarptırılmaları sözkonusu olabilmektedir. Bu bağlamda, ülkemizde reçeteye gerek olmadan satın alınabilen birçok ağrı kesici ilaç Gürcistan'da ülkeye sokulması yasak ilaçlar kapsamında değerlendirilebilmektedir. Bu itibarla, vatandaşlarımızın bu tür bir uygulamaya maruz kalmamaları için, yanlarında bulundurdukları her türlü ilaca ilişkin olarak; reçetenin, doktor raporlarının, reçeteyi veren doktorun mesleki ehliyetini belgeleyen belgenin apostilli İngilizce ya da Gürcüce tercümesini Gürcü makamlarına ibraz edilmek üzere beraberlerinde bulundurmaları önem taşımaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar