GİNE
Başkent | Konakri |
Nüfus | 11.276.026 |
Konum | Batı Afrika |
İklim | Tropikal iklime sahiptir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Gine'de yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Gine'de kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Meningokok aşısı: Gine, sahra altı Afrika’nın menenjit kuşağının bir parçasıdır. Eğer Gine'ye hastalığın en sık görüldüğü kuru sezonda (Aralık-Haziran ayları arası) 2 ay veya daha fazla süre için seyahat planlıyorsanız aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarıhumma aşısı (2019):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 9 aylık ve üzerindeki tüm yolculardan sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.
Sıtma: Sıtma tehlikesi (yaygın olarak P. falciparum'a bağlı) yıl boyunca tüm ülkede mevcuttur.
Sıtma riski için sivrisinek ısırıklarına karşı alınacak önlemlere ilave olarak;
Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da
Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra1 hafta devam edilir ya da
Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).
Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Gine Afrika'nın en fakir on ülkesinden biridir. Gine'de hijyen koşulları son derece kötüdür. Altyapı yetersizliği ve kaynak noksanlığı gibi sebepler başta olmak üzere, çöpler toplanamamakta ve başkent Konakri'nin en merkezi bölgelerinde bile çöp yığınlarının mevcudiyeti dikkat çekmektedir. Başkentte günde sadece altı saat elektrik verilebilmesi, suyun ise haftada üç gün ortalama sekiz saat akması, halkın geniş katmanlarının temel hijyen kurallarına uymalarını engellemektedir. Bunun neticesinde salgın hastalıklar yaygındır. Başkent Konakri'nin banliyölerinde zaman zaman kolera vakalarına rastlanmaktadır. Sağlık altyapısı son derece yetersizdir. Hastanelerin donanımları çağın gerisinde olup maddi imkanı bulunan pek çok Gineli tedavi için yabancı ülkelere seyahat etmektedir. Sıtma en sık görülen hastalıklardandır. Mart 2014'den bu yana sürmekte olan Ebola virüsü salgını halihazırda en büyük sağlık tehdidini oluşturmaktadır.
Hastaneler
i) Centre Hospitalier Universitaire, Ignace Deen, Conakry Tel: 224 442 020
ii) Clinique Ambroise Pare. Conakry Tel:224 633 51 010, 634 01040
Konakri dışındaki sağlık merkezleri hakkında bir bilgi mevcut değildir. Gine'de yaşayan vatandaşlarımızın neredeyse tamamı Konakri'de ikamet etmektedir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Gine’de sağlık hizmetleri ve hijyen koşulları yetersizdir. Ameliyat için yeterli altyapıya sahip hastane sayısı oldukça azdır. Ciddi rahatsızlık durumunda veya ameliyat zorunluysa Türkiye veya Avrupa’ya gidilmesi gerekmektedir. Tedavi ve yatak ücretleri (günlük) 80 ile 150 Avro arasında değişmektedir. Hastanelerin hijyen koşulları ve doktorların genel düzeyleri dikkate alındığında, zaruri olmadıkça Gine'de ameliyat olunmaması daha yerinde olacaktır.
Sağlık Sigortası ve Primler
Gine'de yabancıların yararlanabilecekleri muteber sağlık sigortası bulunmamaktadır. Dünya çapında faaliyet gösteren sigorta şirketleri Gine'yi çalıştıkları ülkeler arasında saymamaktadır. Gine'de faaliyet gösteren Türk inşaat firmaları gerek görülmesi durumunda işçilerinin kapsamlı tedavilerini (ameliyat vs..) ülkemizde yaptırmaktadırlar.
İçme Suyu Temin Koşulları
Gine’de şebeke suyu insan tüketimi için güvenilir değildir. Pet şişe suyu içilmesi gerekmektedir. Marketlerden pet şişe ve damacana suyu rahatlıkla temin edilebilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Temel ilaçlar genelde şehirdeki eczanelerden temin edilebilmektedir. İlaç sahteciliğinin yaygın olması nedeniyle güvenilir eczanelerden ilaç satın alınması önem arzetmektedir. Sürekli kullanılan ve gerekli olabilecek ilaçların Gine’ye ilk gelirken yeterli miktarda getirilmesinde fayda bulunmaktadır.
UYARI !
Bütün dünyada devam etmekte olan COVID-19 salgını nedeniyle Gine'ye yüksek riskli ülkelerden gelen kişilerin pasaportlarına havalimanında geçici olarak el konulması uygulamasına başlanacağı, 14 günlük gözlem süresinin sonunda pasaportun temiz raporu sunulması kaydıyla geri verileceği, büyükelçiliklerin vatandaşlarıyla ilgili garantiler( her kişinin günde iki kez ateşinin alınması ve kalacağı yerde takibinin sağlanması) vermeleri kaydıyla bu uygulamadan muaf tutulacakları belirtilmiştir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar