HİNDİSTAN

HİNDİSTAN
Başkent Yeni Delhi
Nüfus 1.328.193.422
Konum Güney Asya
İklim Genelinde savan iklimi görülmekle beraber Yarı kurak iklimde mevcuttur.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Hindistan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Hindistan’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Japon Ensefaliti aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise, Hindistan’ın neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarıhumma aşısı (2019):

Ülkeye giriş gerekliliği: Ülkeye hava veya deniz yoluyla gelen ve Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası olmayan her kişi (9 ayını doldurmamış bebekler hariç) eğer aşağıdaki koşulları taşıyorsa 6 gün için gözlem altında tutulur:

·  Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir bölgeden son 6 gün içinde ayrılan her kişi,

·  Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir bölgeden geçiş yapmak (enfekte bir bölgeden transit geçiş yaparken o bölgedeki havalimanında duran, tüm bu durma boyunca havaalanından çıkmayan ve Sağlık İdaresi'nin bu istisnai duruma müsaade ettiği  yolcular ve mürettebat üyeleri hariç),

·  Hindistan'a varmadan önceki 30 gün içinde sarıhummanın görüldüğü bölgelerdeki bir limandan kalkan veya bu bölgelerdeki bir limana uğrayan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından emredilen prosedürlere uygun olarak haşaratlardan arındırılmayan gemiler vasıtasıyla gelen kişiler,

·  Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir bölgeden gelen ve Hindistan Uçak Kamu Sağlığı Kurallarınca (1954) emredilen, ya da Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen şartlara uygun olarak haşaratlardan arındırılmayan bir uçakla gelmiş olan kişiler.

Aşağıdaki ülkeler ve bölgeler enfekte olarak değerlendirilir:

·  Afrika'da: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Çad, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Fildişi Sahili, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kamerun, Kenya, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo, Uganda.

·  Amerika'da: Bolivya, Brezilya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Kolombiya, Panama, Peru, Surinam, Trinidad (sadece Trinidad) ve  Venezuela.

Not: Eğer herhangi bir ülkeden Sarıhumma vakası rapor edilirse, o ülke Hindistan Hükümeti tarafından Sarıhumma ile enfekte olarak nitelenir ve yukarıdaki listeye eklenir.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.

Diğer Ülke gerekliliği ( 2018): Polio endemik ülkelerin (Afganistan, Nijerya , Pakistan) ve importasyon sonrası polio virus sirkulasyonu olan ülkelerin (Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etyopya, Kenya, Somali ve Suriye ) vatandaşlarından Hindistana gelmeden en az 4 hafta önce oral polio aşısının kanıtı istenir. 

Sıtma (2019): P. falciparum ve P. vivax kaynaklı sıtma riski tüm ülkede 2000 m'nin altındaki yerlerde tüm yıl boyunca devam etmektedir. Hindistan'daki sıtma vakalarının çoğunluğu ülkenin doğu ve merkez bölgelerinden ve büyük ormanlık, tepelik ve kabilelere  ait alanlara sahip eyaletlerden bildirilmektedir. Bu eyaletler arasında Odisha, Chhattisgarh, Carkand, Madya Pradesh, Maharashtra ile Tripura, Meghalaya ve Mizoram gibi bazı kuzey-doğu eyaletleri bulunmaktadır. Himaşal Pradeş, Jammu ve Keşmir ve Sikkim eyaletlerinin bazı bölgelerinde herhangi bir hastalık iletimi bulunmamaktadır.

Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına karşı korunma önlemlerine ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

 

Mevsimlere bağlı olarak zaman zaman Delhi'de salgın hastalıklar görülmektedir. Muson yağmurları öncesi sıcak dönemde bazı ek önlemler alınmalıdır. Birincisi güneş yanığından korunmak için çeşitli cilt kremleri ve koruyucular kullanılmalıdır. Zira, mikrobik ortam güneş yanıklarını kısa sürede yaralara çevirebilir. İkinci olarak günlük su içme miktarı mümkün olduğu kadar yüksek tutulmalıdır. Pet şişelerde kapalı ambalajda satılan içme suları tüketilmelidir. Ayrıca eczanelerde içme suyunu dezenfekte etmek için satılan klor tabletlerinden de kullanılabilir. Sebze ve meyvelerin kullanılmadan önce mutlaka ilaçlı suda bekletilmesi tavsiye edilir.

Başkent Yeni Delhi başta olmak üzere, Hindistan'daki büyük şehirlerde her yıl Ekim ve Mart ayları arası dönemde ciddi düzeyde hava kirliliği yaşanmaktadır. Yeni Delhi, dünyada hava kirliliğinin en üst düzeye ulaştığı kent olarak kabul edilmektedir. Hava kirliliğinin en yaygın sağlık etkilerinden bazıları göz, boğaz ve akciğerlerde tahriştir. Astım veya bronşit gibi solunum rahatsızlıklarına sahip insanlar için, hava kirliliğinde nefes almak durumlarını daha da kötüleştirebilir.

Hastaneler

Delhi'de her türlü hastalığın tedavisine yönelik çok sayıda hastane ve sağlık evi mevcuttur. Birkaç özel hastane dışında geri kalan hastaneler malzeme ve teknik imkan bakımından zaman zaman yetersiz kalabilmektedirler. Yeni Delhi’de iki ayrı adreste faaliyet gösteren “Max Devi Health Hospital” (6-8 km), “Fortis Hostipal” (18 km) ve Türk Büyükelçiliğine yaklaşık 15 km. mesafedeki “Apollo Hospital” nispeten temiz ve sunulan hizmetler bakımından yeterli hastanelerdir. Ayrıca Büyükelçiliğe yakın (500 metre) “Primus Hospital” da acil durumlarda kullanılmaktadır.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Batı ile kıyaslandığında fiyatlar düşüktür. Genellikle uzman doktor muayene ücretleri 300-800.-RS aralığında değişmektedir.

Sağlık Sigortası ve Primler

Hindistan'da yabancılara yönelik sağlık sigortası uygulaması yoktur.

İçme Suyu Temin Koşulları

Delhi'de şehir suyu kesinlikle içilmemelidir. Marketlerde şişe suları satılmaktadır. Restoranlarda da kesinlikle kapalı şişelerde su (mineral water) talep edilmelidir. Açık şişelerden ve sürahilerden servis edilen suların kullanılmamasına gayret edilmelidir.

İlaç Temin Koşulları

İlaç temininde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Reçeteli veya reçetesiz ilaçları eczanelerden almak mümkündür.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı