IRAK

Başkent | Bağdat |
Nüfus | 37.000.000 |
Konum | Ortadoğu |
İklim | Sıklıkla çöl iklimi görülür. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Hepatit A aşısı: Irak’ta yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Irak’ta kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz, Irak’ta köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:
-
Hayvanlar tarafından ısırılma riski bulunan dış mekanda kalacak ve kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi diğer aktiviteleri yapacak yolcular,
-
Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak insanlar (veterinerler, vahşi yaşam uzmanları ve araştırmacılar gibi),
-
Irak’a uzun yolculuk yapacak veya bu ülkeye taşınacak insanlar,
-
Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.
Sarıhumma aşısı (2018):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve Sarıhumma bulaşma riskli bir ülkenin havalimanında 12 saatten fazla kalarak transit gelen 9 ay ve üzeri tüm yolculardan Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Diğer ülke gerekliliği (2018): Polio endemik bölgelerden gelen tüm yolcular ile polio endemik ülkelere Irak'tan giden yolcular için polio aşısı gereklidir.
Sıtma (2018): Çok kısıtlı sayıda ve sıklıkla ülkenin kuzeyinde Mayıs'tan Kasım'a kadar 1500 metrenin altındaki bölgelerde (Duhok, Erbil ve Süleymaniye) görülebilir. 2009’dan beri hiç yerli vaka bildirilmemiştir. İlaç kullanmayı gerektirecek seviyede risk yoktur. Her hangi bir önlem tavsiye edilmemektedir.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar