İTALYA
Başkent | Roma |
Nüfus | 61.482.297 |
Konum | Batı Avrupa |
İklim | Ilımlı bir iklimin hakim olduğu söylenebilir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Hepatit A salgınları tüm dünyada ve bazen de riskin düşük olduğu ülkelerde de oluşabilmektedir. İtalya’da, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşının size gerekli olup olmadığını doktorunuza danışmanız önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.
Sarıhumma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
İtalya’da devlet hastanelerinde bulunan acil bölümlerinde bekleme süresi ülkemizden oldukça farklılık göstermekte olup, bekleme süresi 3 saate kadar çıkabilmektedir.
Hastaneler
Ambulans : 06 5510
Roma Kızılhaç Ambulans Servisi : 06 30814 / 791-792
Sağlık İlkyardım : 118
Nöbetçi Doktor : 06 58201030
Nöbetçi Eczane Merkezi : 06 228941
Zehirlenmelerde İlkyardım Servisi : 06 3054343
İtalya'da hastaneler genellikle orta ve ortanın üzerinde hizmet vermektedir. Ancak, İtalya'da sağlık hizmetleri en fazla eleştiriye maruz kalan konulardan biridir. Devlet hastaneleri kapasite, hizmet ve işletme yetersizliği ile ülkenin genel gelişmişlik düzeyinin hayli altındadır. Özel hastane ve muayenehanelerde kalite ve hizmette iyi bir seviyeye gelinmiştir. Diğer taraftan, muayene, tahlil ve yatak ücretleri yüksektir. Roma'da tam teşekküllü bir Amerikan hastanesi ile yabancı dil kullanma imkanı bulunan özel hastaneler vardır.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Özel muayene ücreti 200-250 Euro, yatak ücreti günlük 300 Euro civarındadır. Devlet hastanelerinde bu ücretler %20-30 daha ucuzdur. Vatandaşlarımızın İtalya’ya gelişlerinde yaptırmakla yükümlü oldukları sağlık sigortalarını mümkün olması halinde ‘özel hastanelerde de geçerli olacak şekilde’ düzenletmeleri önem arz etmektedir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Sağlık sigortası uygulaması vardır. Yıllık sigorta primi 400 Euro’dan başlayarak yaş grubu, cinsiyet, sigorta edilen limitler gibi unsurlara bağlı olarak yükselmektedir. Sigorta tedavi masrafının sadece %75'i sigorta şirketince karşılanmakta, kalan %25'i sigortalı tarafından ödenmektedir.
İçme Suyu Temin Koşulları
Ülkenin her yanında güvenilir olmakla beraber kireç oranı çok yüksek şebeke suyu mevcuttur. Piyasada ucuz ve bol miktarda bulunan hijyenik şekilde şişelenmiş çeşitli markalardaki su ve maden sularının içilmesi daha uygundur.
İlaç Temin Koşulları
Her türlü ilaç eczanelerde mevcut olup bazıları için reçete şartı aranmaktadır. İhtiyaç duyulabilecek serum ve aşılar temin edilebilmektedir. Çocuk aşıları düzenli olarak yaptırılabilmektedir. Çocuklara ait aşı kartlarının getirilmesi yararlı olur. Merkez İtalya ve Kuzey İtalya bölgelerinde eczane ve nöbetçi eczane sistemi iyi çalışmaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar