LİBYA
Başkent | Trablus |
Nüfus | 6.160.000 |
Konum | Kuzey Afrika |
İklim | Kıyı boyunca Akdeniz iklimi, iç kısımlarda kuru ve sert çöl iklimi görülür. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Libya'da ne yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Libya'da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Diğer ülke gerekliliği (2022): Hac kapsamında yola çıkan yolcular için meningokokal menenjit ve mevsimsel grip aşısı kanıtı gereklidir.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Libya’da devam eden iç savaş ve çatışma ortamı ülkedeki sağlık programlarının çoğunu kesintiye uğratmış, binlerce insanın yerlerinden edilmesine, yaralanmasına veya yaşamını yitirmesine sebep olmuş, sağlık tesisleri dâhil sivil altyapı hasar görmüştür. Savaş ortamının doğurduğu güvenlik riski, sağlık tesislerinin ve tıbbi malzeme depolarının hasar görmesi veya kapatılması, yabancı sağlık personelinin ülkeden ayrılması, devlet bütçesinde ilaç ve tıbbi malzemeler için düşük bütçe sağlanması gibi hususlar sağlık hizmetlerinin aksamasının temel sebepleri arasında sayılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2018 yılı tahminlerine göre Libya’da yaklaşık 1,05 milyon kişi sağlık alanında yardıma ihtiyaç duymaktadır.
Hastaneler
Libya’daki hastane koşulları vasat düzeydedir. Özellikle ciddi rahatsızlıklarda ve ameliyat gerektiren durumlarda Türkiye’ye gidilmesi tavsiye olunmaktadır. Gerektiğinde gidebileceği özel klinikler “Brothers Clinic”, “Saint James” ve “Libyan-British Center” ve “El Muhtar”dır. Muayene ücreti genel olarak 30 LD’dır. Libya çocuk aşıları bakımından Dünya Sağlık Örgütünün aşı takvimini uygulamaktadır.
DSÖ tarafından 2016-17 yıllarında Libya’da bulunan 1.656 sağlık tesisinde yapılan Hizmet Sürekliliği ve Hazırlık Değerlendirmesi (SARA) araştırması sonucunda, hastanelerin %17,5’inin kapalı ve sağlık ocaklarının (Primary Health Care Center - PHC) %20’sinin kapalı olduğu tespit edilmiştir. Faal hastanelerde temel hizmetlerin sağlanması için genel hazırlık oranı %69 iken, sağlık ocaklarının hizmete hazırlık oranı sadece %45’te kalmaktadır. Bu durum, Libya’da temel sağlık hizmetleri sağlama kapasitesinin ciddi oranda kısıtlı olduğuna işaret etmektedir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Libya'da yabancılar, yerel halkın ödediği bedelleri ödeyerek tedavi olabilmektedirler, yabancılar için ayrı fiyat tarifesi bulunmamaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Trablus şehir şebekesinden akan su Büyük Yapay Nehir Projesi ile çölden getirilmekte olup arıtılmadan içmeye elverişli değildir. Aralarında ülkemizden de ithal edilen markaların bulunduğu pet şişelerde içme suyu yaygın olarak satılmakta olup fiyatları makul seviyededir. Şehirde su dolum merkezleri de bulunmaktadır.
İlaç Temin Koşulları
DSÖ tarafından 2016-17 yıllarında Libya’da bulunan 1.656 sağlık tesisinde yapılan Hizmet Sürekliliği ve Hazırlık Değerlendirmesi (SARA) araştırmasında Libya’da sağlık hizmetlerindeki en büyük sınamanın ülke genelinde temel ilaçlarının bulunamaması olduğu belirtilmektedir (%16’lık başarı oranı).
Trablus’ta çok sayıda eczane mevcut olup, ihtiyaç duyulabilecek ilaçların çoğu bulunabilmektedir. Bununla birlikte, sürekli kullanım gerektiren ilaçların Türkiye’den getirilmesinde yarar vardır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar