MOĞOLİSTAN
Başkent | Ulan Batur |
Nüfus | 3.226.516 |
Konum | Doğu Asya |
İklim | Çöl, kıtasal iklim hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Moğolistan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Moğolistan’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir
Sarı Humma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi : Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Moğolistan’da uzmanlık eksikliği büyük sorundur. Dolayısıyla, devlet hastanelerindeki hizmet ve şartların yetersiz kaldığı görülmektedir. Devlet hastaneleri dışında çok sayıda yabancı ve milli özel hastane iyi şartlarda ancak yüksek fiyatlarla hizmet sunmaktadır. Bunlardan anne ve çocuk sağlığı hastanesi olan Gurvangal, İntermed hastanesi, Grand Med hastanesi diğerlerine kıyasla daha iyi durumdadır.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Yatak ücreti günlük 25- 40 ABD Dolarıdır. Ameliyat ücreti olarak 250- 2500 ABD Doları arasında meblağlar ödenmektedir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Kamuda veya özel sektörde çalışarak maaş alan bütün çalışanlar, maaşlarından %10 oranında kesinti yapılarak devlet tarafından sigortalanmaktadır. Özel sağlık sigorta sistemi yaygın olmamakla birlikte, mevcut sigorta firmalarının yıllık primleri, sigortanın maliyetine göre, 1000-3000 ABD Doları arasında değişmektedir.
İçme Suyu Temin Koşulları
Şebeke suyu içilebilmekle birlikte, kaliteli şişe suyu rahatlıkla sağlanabilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Moğolistan ülkede satılan 2400 tür ilacın %97’sini Rusya, Macaristan, Almanya, Fransa, Endonezya ve İngiltere’den temin etmektedir. İlacın kalan %3’ü ise ülke içinde üretilmektedir. Başkent’te 535 eczane bulunmaktadır. Bunların 198’i birinci derecede hizmet vermekte, kalan 337’si ikinci derecede faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla, ülkeye gelmeden önce yolcuların sık kullandığı ilaçlarını yanlarında getirmeleri tavsiye olunur.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar