MALTA
Başkent | Valetta |
Nüfus | 420.000 |
Konum | Batı Avrupa |
İklim | Akdeniz iklimi hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Malta’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve Sarıhumma riskli ülkenin havalimanında 12 saatten fazla transit uğrayan 9 aylık veya büyük yolcular için Sarıhumma aşısı yapıldığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Acil Ambulans çağırma servisi numarası: 196
Acil Sağlık Hizmet hattı: 112
Malta’da devlete ait ve özel hastaneler mevcuttur. Devlet Hastanesi Mater Dei Üniversite hastanesi olup tam teşekküllüdür.
Bazı devlet hastaneleri: Mater Dei Hospital, Sir Paul Boffa Hospital, St Vincent De Paul Residence, Mount Carmel Hospital, Karin Grech Rehabilitation Hospital, Gozo General Hospital
Bazı özel hastaneler : DaVinci Hospital, St Anne's Clinic, St. James Hospital Group, Malta, St. Philip's Hospital
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Özel Hastanelerde sağlık hizmetleri ücreti ihtisas doktorlarında 60 Avro, pratisyen doktorlarda 25 Avro civarındadır. Özel hastanelerde yatak ücreti geceliği yaklaşık 270 Avrodur. Devlet hastaneleri de yabancı uyruklu şahıslardan ücret talep etmektedir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Sigorta primi ücretin % 20'si kadardır. Malta’da çalışan kişi toplam sigorta priminin yarısını, işveren de diğer yarısını ödemektedir. Özel sağlık sigortası imkanları da bulunmaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Malta’nın su kaynakları bulunmamaktadır. Deniz suyu arıtılarak şehir suyu olarak evlere dağıtılmaktadır. İçme suyu yurtdışından sağlanan şişe ve damacana suları ile temin edilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Malta’da çok sayıda eczane mevcut olup, genelde aranan ilaçlar bulunabilmektedir. Temin edilemeyen ilaçların eczaneler yardımıyla yurtdışından getirilmesi de mümkün olmaktadır.
https://www.pharmacy.com.mt/roster/ link'inden tatil günleri ve hafta sonları açık olan eczanelere ulaşılabilir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar