KARADAĞ
Başkent | Podgoritsa |
Nüfus | 620.029 |
Konum | Avrupa |
İklim | Karadağ’ın güneyinde Akdeniz iklimi, kuzeyinde ise daha sert yarı karasal iklim hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Karadağ’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi : Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ülkede yüksek kalitede bir sağlık hizmeti bulunmamaktadır.
Hastaneler
Acil durumlar genel numarası 112, polis 122, itfaiye 123, ambulans 124'tür.
Yabancılar da yerli halk gibi tüm hastanelere gidebilmektedirler. Podgoritsa merkezinde tam teşekküllü Devlet Hastanesi mevcuttur. Karadağ devlet hastanesine bağlı olarak her bölgede sağlık ocakları faaliyet göstermektedir. Bunun dışında irili ufaklı özel hastaneler vardır. Ayrıca özel hastaneler de hizmet vermektedir. Türkiye Büyükelçiliğinin bitişiğinde özel CODRA hastanesi bulunmaktadır. Doğum ünitesi ve acil servisi hariç hemen hemen diğer tüm birimler (Ortopedi, kardioloji, üroloji, fizik tedavi, gastroenteroloji, tüp bebek ünitesi, antroloji gibi) mevcuttur. Ayrıca, laboratuvar tahlil, ultrason, röntgen, MR hizmetleri de verilmektedir. Diğer özel hastaneler ise ARS MEDICA, CENEX MEDICAL’da benzer tedavilerin yapılması mümkündür. LİV Hastaneleri doktorları işbirliği protokolü kapsamında Podgoritsa'daki "Poliklinika Konzilijum"da onkoloji ve ortopedi ameliyatları gerçekleştirmektedirler. Diğer taraftan, özel polikliniklerin yanı sıra özel muayenehanesi olan doktorlara tedavi için başvurulabilir. Hastaneler, gerek donanım, gerek personel nitelik ve sayısı bakımından uygun koşullara sahiptirler ancak tatmin edici hizmet veremeyebilmektedirler.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Codra Hastanesi özel hastanelerden en yeni kurulanıdır. Codra Hastanesinde ilk muayene ücreti bölüme göre 30-50 avro arasında değişmektedir, gecelik yatak ücreti 70 Avro ve yapılan tedaviye ilişkin giderler toplama eklenmektedir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Karadağ’da sağlık sigortası zorunludur, çalışanların sigortaları bağlı bulundukları kurum veya kuruluş tarafından yaptırılmaktadır. İşsizler için sağlık sigortası bedeli (belli koşullarda ve belli bir zaman dilimi için) devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca özel sigorta şirketleri de(Delta, UNIQA gibi) bulunmaktadır. Sağlık Sigortası için çeşitli prim dilimleri uygulanmaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Musluk suyu içilebilmekle birlikte çok kireçlidir. Pet şişelerde su satışı mümkündür. Ancak damacana ile su dağıtımı pek yaygın değildir. Rosa marka sırp kökenli su tavsiye edilebilir.
İlaç Temin Koşulları
İlaç bulma sıkıntısı yoktur.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar