MYANMAR (Burma)

MYANMAR (Burma)
Başkent Naypyidaw
Nüfus 59.013.000
Konum Güney Asya
İklim Tropikal muson iklimi görülmektedir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Myanmar’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Myanmar’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Japon Ensefaliti aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise, Myanmar’ın neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir.

Polio aşısı: Çocukluk döneminde  çocuk felcine karşı aşılanmış, ancak yetişkin olarak çocuk felci tekrar dozu yapılmadıysa, bir pekiştirici doz alınmalıdır. Yetişkinlerin yaşamlarında sadece bir pekiştirici çocuk felci aşı dozuna ihtiyacı vardır. Aşılanmamış, eksik aşılanmış  veya  aşı durumu bilinmeyenler için rutin seri önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarıhumma aşısı (2019):

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkenin havalimanından transit geçişi 12 saatten fazla süren 1 yaş ve  üzerindeki yolculardan   Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir. 

DSÖ sarıhumma aşı önerisi : Yok.

Sıtma (2019): Ağırlıklı olarak P. falciparum nedenli  Sıtma riski ülkenin uzak  kırsal, tepelik ve ormanlık alanlarının yanı sıra Rakhine'nin  kıyı bölgelerinde de  yıl boyunca mevcuttur.Şehirler ve kentsel alanlarda bulaşma  yoktur. Merkezi ovalar ve kuru bölgelerde   genellikle sıtma  yoktur. Fakat düşük geçiş riski olabilir.

Kayın  ve Doğu Shan kısmında bildirilen meflokin direnci vardir. Güney-doğu Myanmar da  gelişmakta olan Artemisinin dirençinden şüphelenilmektdir. Klorokin'e P. Vivax direnci belirtilmiştir. İnsanda P. knowlesi enfeksiyonu  bildirilmiştir.

Sıtma koruyucu ilaç seçimi dirençli bölgelere göre uygun olarak yapılmalıdır. Sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).  

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Myanmar’da sağlık hizmetleri dünya standartlarının altındadır.

Hastaneler

Myanmar Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2011 yılında ülkede Sağlık Bakanlığı’na bağlı 924 hastane, diğer bakanlıklara bağlı 66 hastane faaliyet göstermektedir. Bu hastanelerde toplam 54.503 yatak bulunmaktadır. Ayrıca, özel sektör tarafından işletilen hastanelerin de sayısında artışlar yaşanmaktadır. 2010 yılı verilerine göre 103 özel hastane faaliyet göstermektedir. Son yıllarda, Yangon ve Mandalay’da özel poliklinik sayısında artışlar görülmektedir. Ayrıca yabancı hastanelerin Myanmar’da klinikler şeklinde şubeler de açmaya başlamıştır. Özel hastanelerdeki sağlık hizmetleri, kamu hastanelerine göre daha iyi durumdadır. Orta ve üst sınıf, tedavi için özel hastaneleri ve klinikleri tercih etmektedir. Bununla birlikte, gerek kamu gerek özel sektöre ait sağlık kuruluşlarındaki seviyenin dünya standartlarının altında olması nedeniyle, ülkede yaşayan yabancılar, yabancı sermayeyle kurulan kliniklerde tedavi olmayı tercih etmekte, daha ileri tedaviler için Tayland, Singapur, Malezya gibi bölge ülkelerine gitmektedirler.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Kamu hastanelerinde yabancılardan muayene ücreti olarak yaklaşık 30 ABD Doları, yatak ücreti olarak ise 60 ABD Doları alınmaktadır. Vatandaşlardan sadece kayıt ücreti adı altında cüzi bir miktar para alınmaktadır. Buna karşın hastanelerde bağış adı altında hastalar tarafından birtakım katkı ücretleri alındığı bilinmektedir. Ameliyatlar ücretsizdir. Buna karşın, ameliyatlarda kullanılan kimi malzemelerin hasta tarafından karşılanması gerekmektedir. Kamu hastanelerinde vatandaşlardan yatak ücreti alınmamaktadır. Hasta özel odada kalmak istiyorsa gecelik belirli bir meblağ ( yaklaşık 10 ABD Doları) ödemek zorundadır.

Sağlık Sigortası ve Primler

Zorunlu sağlık sigortası bulunmamaktadır. Buna karşın yasalarda değişiklik yapılması gündemdedir. 2013 yılına kadar devlete ait sigorta şirketi dışında herhangi bir şirketin ülkede faaliyet göstermesine izin verilmiyordu. Bu tarihten itibaren özel şirketlere de sigorta hizmeti verme hakkı tanınmıştır. Bu çerçevede, özel şirketler tarafından sağlık sigortası yapılmaya başlanmıştır.

İçme Suyu Temin Koşulları

Şehirlerde çeşmelerden akan su içmek ve yemek yapmak için elverişli değildir. Özel sektör tarafından damacanalarda, plastik şişelerde satılan sular halk tarafından tercih edilmektedir.

İlaç Temin Koşulları

Myanmar’da ilaç üretiminde bulunan 6 fabrika bulunmaktadır. Fakat son 50 yıl içerisinde geliştirilemeyen bu fabrikalardaki üretim halkın ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Bu durumun bir sonucu olarak, ilaçların çoğu ithal edilmektedir. İthal ilaç sektöründe yüzde 35-40’la Hintli firmalar önemli bir paya sahiptir. Hint firmalarını Tayland, Çin, Bangladeş, Endonezya, Pakistan ve Vietnam firmaları takip etmektedir. Özel tedavi gerektiren ilaçların temininde bazı zorluklarla karşılaşılabilmektedir. Bununla birlikte, ağrı kesici, antibiyotiklerin temininde sıkıntı çekilmemektedir.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı