NORVEÇ
Başkent | Oslo |
Nüfus | 5.051.275 |
Konum | Kuzey Avrupa |
İklim | Güneyde soğuk İskandinav iklimi, orta bölgelerden itibaren ve özellikle de kuzeyde Arktik soğuk iklim hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Norveç’te yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma Aşılama Sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi : Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Hastaneler devlete aittir. Küçük çaplı müdahalelerin de yapıldığı özel veya kamu klinik ve poliklinikler de bulunmaktadır. Devlet hastanelerine sevk mahalli sağlık ocakları veya aile hekimleri tarafından yapılmaktadır. Yabancılar doğrudan hastaneye kabul edilebilmektedir. Teoride, özellikle yapılan reform çalışmaları sonrasında Norveç’in etkin bir sağlık sistemine sahip olduğu düşünülse de, pratikte Norveç sağlık sisteminin pahalı ve yetersiz kaldığı genel bir kanıdır. Bekleme listesi uygulaması acil olmayan vakaların tıbbi destekten yararlanma süresini uzatabilmektedir. Yanlış konulan teşhislerin de Norveç sağlık sisteminin olumsuz yönlerinden biri olduğu zaman zaman yerel basına yansımaktadır. Bazı kanser tedavilerinde Norveç'in başarılı olduğu kabul edilmektedir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Tedavi ve yatak ücretleri hastanelerin niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, devlet hastanelerinde muayene ücreti 250 NOK, özel bir klinikte ise 800-900 NOK arasındadır. Yatak ücretleri de hastaneye ve tedaviye göre 2.000-4.500 NOK/gün arasında değişmektedir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Norveç'te yasal olarak ikamet eden ve vergi ödeyen yabancılar dahil herkes resmi sağlık sigortasına bağlıdır. Bu kişilerin "Person Number" olarak isimlendirilen kimlik numaraları vardır ve her türlü resmi ve gayri-resmi işlemler bu numara üzerinden yürütülmektedir. Özel sigorta mevcut olmakla birlikte primlerinin çok yüksek ve kısıtlı kapsamlı oluşu nedeniyle fazla rağbet görmemektedir.
İçme Suyu Temin Koşulları
İyi kalite ve lezzetli olan şehir suyu, kaynatmadan bebeklere dahi verilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
İlaç temininde reçete esastır. Sadece vitamin ve ağrı kesici-ateş düşürücü türü ilaçlar eczanelerin yanısıra marketlerden de temin edilebilir. Türkiye'den antibiyotik, öksürük şurubu (hapı) gibi ilaçların getirilmesinde yarar bulunmaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
.
Kaynaklar