NEPAL
Başkent | Katmandu |
Nüfus | 26.494.504 |
Konum | Güney Asya |
İklim | Kuzeyinde yazlar serin, kışlar ise sert geçmektedir. Güneyinde ise yazlar sub-tropik, kışlar ise yumuşak geçmektedir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Nepal’de yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Nepal’de kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir.Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Japon Ensefaliti aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise, Nepal’in neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir. Shan eyaletinde salgınlar görülmektedir. Güney ovalarında (Terai), Katmandu vadisinde ve dağlarında Haziran-Ekim ayları arasında hastalık görülmektedir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarıhumma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen, ve Sarıhumma bulaşma riskli ülkenin havalimanında 12 saatten fazla transit bekleyerek gelen 9 aylık ve üzeri tüm yolculardan Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Diğer ülke gerekliliği (2022): Aşağıdaki ülkelerden gelen tüm yolcular için uluslararası aşı sertifikası ile belgelenen çocuk felcine karşı aşılama kanıtı gereklidir.
Çocuk felci bulaşma riski olan ülkeler: Afganistan, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), Çad, Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Mısır, Etiyopya, Gambiya, Gine, Gine Bissau, İran (İslam Cumhuriyeti), Kenya, Liberya, Madagaskar, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Sudan, Tacikistan, Uganda, Ukrayna, Yemen.
Her yaştan tüm sakinler ve uzun süreli ziyaretçiler (ör. > dört hafta) seyahatten önceki dört hafta ile 12 ay arasında çocuk felci aşısı ve acil seyahate çıkanlar (ör. dört hafta içinde) en azından kalkış saatine kadar bir doz çocuk felci aşısı almış olmalıdır.
Sıtma (2022): Sıtma enfeksiyonu güney Terai bölgesinde, çoğunlukla, ormanlar boyunca, eteklerinde, orman kenarlarında ve üst dağlık nehir vadilerinde olmak üzere Terai'nin içlerinde (düz arazilerinde) bulunur. Sıtma yayılımı çoğunlukla mevsimseldir (Mart-Ekim); en yoğun aylar yağışlı mevsimlerdedir (Mayıs - Ağustos). Risk, ağırlıklı olarak P. vivax nedeniyle olmakla beraber nadiren Temmuz-Ekim ayları arasında P. falciparum salgınlarına bağlıdır.
Sıtma enfeksiyonu, ülkenin uzak batı bölgesinde ve iç Terai'de (düz arazi) - ormanlar, etekler, orman kenarları ve yukarı tepelik nehir vadilerinde bulunur. Sıtma bulaşması çoğunlukla mevsimseldir (Mart-Ekim), en yoğun aylar ise yağışlı mevsimdir (Mayıs-Ağustos). Risk ağırlıklı olarak P. vivax'a bağlıdır. Son 3 yılda sıtma vakalarında ciddi bir düşüş gözlendi ve hedef 2025 yılına kadar sıtmanın ortadan kaldırılmasıdır. Çok sınırlı sıtma bulaşma riski söz konusu olduğundan, sadece sivrisinek ısırıklarına karşı önlemler yeterlidir.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkede dang humması salgını vardır. Dang humması, sivrisinekler tarafından yayıldığından, bu ülkeye giden gezginler, sivrisinek ısırıklarından korunmak için önlemler almalıdır
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hijyen koşulları kötü, sağlık hizmetleri yetersiz ve düşük standarttadır. Bazı basit cerrahi operasyonlar başkent Katmandu'da yapılabilmekle birlikte, ciddi operasyonlar için Hindistan, Singapur, Tayland gibi civar ülkeler tercih edilmektedir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar