FİLİSTİN

FİLİSTİN
Başkent Geçici idare merkezi Ramallah’tır
Nüfus 4.356.913
Konum Ortadoğu
İklim Yazları sıcak ve kurak, kısa süren kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Filistin'de yemek yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine  su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir

Sarıhumma aşısı :

Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Hastaneler

Batı Kudüs’teki sağlık koşulları ve hizmetleri nispeten gelişmiş olmakla birlikte, hem hastanelerde, hem özel kliniklerde muayene ve tedavi ücretleri çok pahalıdır. Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın diğer bölgeleri ise sağlık hizmetleri bakımından daha geri durumdadır. Ayrıca, çöplerin toplanması, yolların temizliği ve bakımı gibi belediye hizmetleri Doğu Kudüs’te düzenli değildir.

İsrail’de her bireyin sağlık sigortası bulunmaktadır. Hastalık durumunda üyesi oldukları sigorta şirketinin bağlı bulunduğu “Kupat Holim” denilen Sağlık Ocaklarına başvurmaktadırlar. Gerekli hallerde hastanelere sevk yapılmaktadır. Hastanelerde poliklinik muayene ve ayrıca önceden randevu alınarak özel muayene yapılabilmektedir. İsrail’e turist olarak gelen şahıslara uygulanan ücretler, İsrail’de ikamet edenlere göre daha yüksektir.

Tüm İsrail, Batı Şeria ve Gazze için Ambulans Tel No: 101

Hadassah Hastanesi (Ein Kerem): Telefon: 677 71 11

Tüm İsrail’in en gelişmiş hastanesidir. Her türlü “test” ve “check up” yapılabilmektedir. Personelin çoğu iyi derecede İngilizce konuşabilmekte ise de, bazen özellikle hastabakıcı hizmetlerinde aksamalar olabilmektedir.

Hastaneye ilk kez gidildiğinde, öncelikle hasta dosyası açılmakta, ilk ödeme yapılmakta ve sıra beklenmektedir. Muayene neticesinde doktorun bazı testleri gerekli gördüğü hallerde, bu testler için gün alınmakta ve yapılacak işleme göre değişen ödeme yapılmaktadır.

Diş Hekimliği Bölümü de bu hastanede mevcuttur ve aynı numaradan ulaşılmaktadır.

Maqassed Hastanesi (Doğu Kudüs): Telefon:627 02 22 Çoğunlukla Araplara hizmet veren Doğu Kudüs’teki en büyük hastanedir. MRI da dahil olmak üzere birçok cihaz mevcuttur. Acil Servisi de bulunmaktadır. Türkiye’de tıp eğitimi veya ihtisas almış bazı doktorlar da bu hastanede çalışmaktadır. Doktorların birçoğu İngilizce konuşabilse de, aynı şey hemşire ve diğer çalışanlar için geçerli değildir.

St. Joseph Hastanesi (Doğu Kudüs): Telefon: 582 84 07 Çoğunlukla Araplara hizmet veren bir hastanedir.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Diş tedavi ücretleri de Türkiye’ye oranla oldukça yüksektir. (Örnek: Kanal tedavisi: 350 ABD Doları, diş çekimi: 110 ABD Doları, dolgu ise : 100 ABD Dolarıdır.)

Sağlık Sigortası ve Primler

Çalışmayanlar için aylık ortalama 60 TL. Çalışanların sigortalarının %70'i işvereni tarafından ödenmektedir.

İçme Suyu Temin Koşulları

Kudüs genelinde musluk suyu içilmesi önerilmemektedir. Bu nedenle arıtma cihazları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra marketlerden 6’lı paketler halinde satılan litrelik minarel sular bulunmaktadır.

İlaç Temin Koşulları

Eczanelerde her türlü ilaç bulunmaktadır. Reçeteli ilaçların temini için sağlık ocaklarındaki doktorlara yazdırılması gerekmektedir.

 

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı