MALEZYA

MALEZYA
Başkent Kuala Lumpur
Nüfus 30.250.000
Konum Güneydoğu Asya
İklim Tropikal iklim hakimdir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Malezya’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Malezya’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Polio aşısı: Çocukluk döneminde  çocuk felcine karşı aşılanmış, ancak yetişkin olarak çocuk felci tekrar dozu yapılmadıysa, bir pekiştirici doz alınmalıdır. Yetişkinlerin yaşamlarında sadece bir pekiştirici çocuk felci aşı dozuna ihtiyacı vardır.Aşılanmamış veya eksik aşılanmış ve aşılanma durumunu bilmeyenler için rutin seri aşılama önerilir.

Japon Ensefaliti aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise, Malezya’nın neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir. Sarawak Bölgesinde Ekim-Aralık ayları arasında hastalık görülmektedir.

Kuduz aşısı: Kuduz, Malezya’da köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:

·  Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak (kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi ) gezginler,

·  Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (Veteriner hekimleri, vahşi yaşam uzmanları ve araştırmacılar gibi),

·  Malezya’ya uzun süreli yolculuk yapacak veya bu ülkedeki uzak bölgelere taşınacak olan kişiler,

·  Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.

Sarı Humma aşısı (2022): 

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkenin havalimanından transit geçişi 12 saatten fazla süren 1 yaş ve üzerindeki yolculardan  Sarıhumma aşısı yapıldığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi : Yok.

Sıtma (2022): Sıtma riski yalnızca, Sabah ve Sarawak eyaletlerinin derin iç bölgelerinde ve Malezya Yarımadasının orta bölgelerinde sınırlı odaklarda mevcuttur. 2021'de hiçbir yerli P. falciparum vakası rapor edilmedi ve 23 ithal P. falciparum vakası kaydedildi. İnsan P. knowlesi enfeksiyonu bildirilmiştir. Kentsel, banliyö ve kıyı bölgelerinde sıtma riski yoktur.

Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir yada

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Nüfusun %72'sinin şehirlerde yaşadığı ve altyapısı iyi durumda olan Malezya'da hastaneye erişimde bir sıkıntı bulunmamakla birlikte, özellikle Kuala Lumpur gibi büyük şehirlerde muayene için uzun bekleme süreleriyle karşılaşılabilmektedir. Ülkede nem ve sıcaktan kaynaklanan deri hastalıkları görülebilmektedir.

Hastaneler

Malezya'da tıbbi kurum ve kuruluşlar kamu ve özel olmak üzere iki çeşittir. Kamu hastaneleri vergilendirme, sosyal güvenlik ve "Çalışanlar Tedbir Fonu"nun katkılarıyla finanse edilmektedir. Malezya vatandaşları için oldukça asgari sayılabilecek bir bedel karşılığında sağlık hizmeti sağlanmaktadır. Devlet hastanelerinin çoğunda ve birçok özel hastanede 24 saat acil servis hizmet mevcuttur. Devlet hastaneleri için ambulanslar Malezya Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen eşgüdümle ilgili yerlere yönlendirilmektedir. 112 aranarak  çağrılabilmektedir. Bunun yanısıra özel hastanelerin de ambulans servisleri mevcuttur.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Yabancılar için uygulanan tarifeler Malezyalılardan farklıdır.

-Hastane yatak ücretleri: 3 sınıf mevcuttur. Devlet hastanelerinde yabancılar için 40-250 Ringgit (13-80 ABD Doları) arasında değişmektedir.

-Muayene ücreti: 10-60 Ringgit (3-19 ABD Doları) arasındadır.

Kuala Lumpur'daki özel hastanelerde tedavi ücretleri 150 Ringgit'ten (yaklaşık 50 ABD Doları) başlamaktadır.  Devlet hastaneleri yataklı tedavi için kullanılacaksa depozito ücreti de talep edilmektedir.

Yatak ücretleri

Sınıf

Günlük yatak ücretleri

Sınıflandırma

Malezya Vatandaşı

Yabancı

1.Sınıf

1 yataklı

2 yataklı

4 yataklı

RM 80.00

RM 60.00

RM 40.00

RM 320.00

RM 240.00

RM 200.00

2. Sınıf

RM 30.00

RM 180.00

3. Sınıf

RM 3.00

RM 160.00

 

     Depozito ücreti

Yabancılar için fiyatlar

Yatak sınıfı

Tıbbi

Cerrahi

Kadın doğum ve Jinekoloji

1. Sınıf

RM 2100

RM 3300

RM 2100

2. Sınıf

RM 900

RM 1500

RM 1500

3. Sınıf

RM 600

RM 1200

RM 1200

 

 

Sağlık Sigortası ve Primler

Malezya'da çalışan yabancılar için sosyal güvenlik uygulaması 2011 yılında başlatılmış olup, işverenler tarafından ödenen primler kapsamında çalışanlar için devlet hastanelerinde belirli meblağa kadar sağlık hizmeti ücretsiz karşılanabilmektedir.

İçme Suyu Temin Koşulları

Bazı bölgelerde yağışların azaldığı dönemlerde suların kesilmesi sorunuyla karşılaşılmakla birlikte, genel olarak su temininde sorun yaşanmamaktadır. Çeşme suyunun tüketilmemesi tavsiye edilir.

İlaç Temin Koşulları

İlaç temininde genel olarak bir sıkıntı yaşanmamakla birlikte Malezya'da doktorların verdikleri reçetelerde fazla miktar ve çeşit ilaç yazdıkları yaygın olarak dile getirilen bir şikayettir. Eczaneler alışveriş merkezlerinde, Watsons, Guardian gibi mağazaların içerisinde 10.00-22.00 arasında hizmet vermektedirler. Ayrıca devlete ait ve özel bazı hastanelerde 24 saat hizmet veren eczaneler bulunmaktadır.

 

 

 

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı