ARJANTİN

ARJANTİN
Başkent Buenos Aires
Nüfus 43.024.374
Konum Güney Amerika
İklim Kuzeyinde subtropikal, güneyinde subantarktik iklimi hakimdir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Arjantin’de yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine  su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Arjantin’de  kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde, küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz, Arjantin’de  köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir, ancak birçok gezgin için önemli bir risk teşkil etmez. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:

· Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak(kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi )  gezginler.

·  Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (Veteriner hekimleri, vahşi yaşam uzmanları ve araştırmacılar gibi).

·  Arjantin’e uzun yolculuk yapacak veya bu ülkede ücra yerlere taşınacak olan kişiler.

·  Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.

Sarıhumma aşısı (2021):

Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşı sertifikası istenmez.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.

Sarıhumma aşısı, Misiones ve Corrientes bölgelerine seyahat edecek 9 aylık ve üzeri tüm yolculara tavsiye edilir.

Sarıhumma aşısı, sarıhumma virüsüne maruz kalma potansiyelinin düşük olduğu (daha önce hiç insanda görülen sarıhumma vakasının bildirilmediği ve kanıtların, geçmişte sarıhumma virüsü aktarım seviyesinin düşük olduğunu gösterdiği) Formosa Vilayeti ve Chaco, Jujuy ve Salta Vilayetinde  belirlenmiş bölgelere seyahat edenler için genellikle tavsiye edilmemekle beraber bu bölgelere giden yolculardan, sivrisineklere maruz kalma riski yüksek olan veya sivrisinek ısırıklarından korunamayacak olan ufak bir grup için aşılama düşünülebilir. Aşı düşünülürken, yolcunun, sarıhumma virüsü ile enfekte olma riskini, ülkeye giriş gerekliliklerini ve ayrıca aşıyla bağlantılı ciddi yan etkiler açısından bireysel risk faktörlerini (örn. yaş, bağışıklık durumu) dikkate almak gerekmektedir.

Güzergahları, yukarıda anılmayan bölge ve vilayetlerle sınırlı olan yolculara tavsiye edilmez.

Sıtma (2021): Ülke, 2019 da DSÖ tarafından sıtmadan arındırılmış olarak sertifikalandırılmıştır.

 Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Arjantin’de tıbbi imkanlar makul standartlar ölçeğinde sunulmaktadır

Hastaneler

Başkent Buenos Aires’te bulunan devlet hastanelerinin sayısı 53’tür.

Başkent Buenos Aires'teki Devlet Hastanelerinin bazıları: Hospital Teodoro Alvarez, Hospital Torcuato de Alvear, Hospital Cosme Argerich, Hospital Carlos G. Durand, Hospital Pedro De Elizalde, Hospital Juan A. Fernandez, Hospital Francisco J. Muñiz, Hospital Ricardo Gutierrez, Hospital Francisco Muñiz, Hospital de Odontologia, Hospital de Oncologia, Hospital Jose M. Penna, Hospital Parmenio T. Piñero, Hospital Ignacio Pirovano, Hospital de Quemados, Hospital Jose M. Ramos Mejia, Hospital Manuel Rocca, Hospital Francisco Santojanni, Hospital Ramon Sarda, Hospital Enrique Tornu, Hospital Dalmacio Velez Sarsfield, Hospital Abel Zubizarreta, Instituto Luis Pasteur.

Başkentteki Özel Hastane ve Sanatoryumlar: Hospital Aleman, Hospital Britanico de Bs.As., Hospital Italiano, Hospital Frances, Hospital Suiza, Hospital Israelita'dır.

Başkentteki önemli sanatoryumlar: Clinica Bazterrica, Clinica Dussaut, Clinica de Microcirugia, Clinica La Sagrada Familia, Clinica San Camilo, Clinica de la Ciudad, Instituto Cardiovascular de Buenos Aires, Instituto Argentino de Diagnostico y Tratamiento, Instituto Otorinolaringologo, Clinic y Maternidad Suizo Argentino, Primer Hospital Privado de Ojos, Sanatorio Anchorena, Sanatorio de la Trinidad, Sanatorio Mater Dei, Sanatorio Otomendi y Miroli, Sanatorio Mitre, Fundacion Favaloro, Instituto de Cardiologia y Cirugia Cardiovascular.

Arjantin’deki Hastanelerin Sağlık Koşulları: Arjantin genelinde devlet hastanelerinde muayene olmak, Arjantin vatandaşları ve oturum iznine sahip olan yabancılar için ücrete tabi değildir. Bununla birlikte, oturma iznine sahip olmayan yabancılar ise devlet hastanelerinden, acil servis dışında, ücretsiz olarak faydalanamamaktadır.

Öte yandan, genel itibariyle kalabalık olan devlet hastanelerinde muayene olmak için gereken randevuların belli ölçüde erken alınması gerekebilmektedir. Ayrıca, bu hastanelerde, hastalara yönelik olarak gösterilmesi gereken ihtimam derecesi genelde beklentinin altında kalmaktadır. 

Özel hastane ve kliniklerde ise, hastanenin “acil” bölümü dahil olmak üzere, muayene ücretini, muayene olmadan önce nakit olarak ödemeniz istenebilir. Örneğin, Alman Hastanesi’nde muayene ücretleri 50-80 ABD Doları’ndan başlamaktadır.

Ayrıca, özel hastanelerde, tedavi sürecinde, ameliyat veya hastanede kalma gibi durumlar sözkonusu olduğunda, kredi kartıyla veya nakit olarak 30 bin ABD Doları teminat gösterilmesi talep edilmektedir.

Hastane ve/veya kliniklerde kimlik bilgileri, Arjantin oturum kartı veya sağlık sigorta kimlik kartı muhakkak talep edilmektedir.  
 

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Arjantin’de devlet hastanelerinde yataklar elverişli olmayıp, ameliyat sonrası bakım yoktur. 

Bu hastanelerin alet, ameliyathane ve ilaç imkanları yeterli değildir. 
Öte yandan, yataklı tedavi gerektiren hallerde, yatak ücreti günlük 180 ile 200 ABD Doları civarında olup, bu meblağa doktor ve ilaç masrafları dahil değildir. 

Özel hastanelerde ise, tıbbi alana göre değişkenlik gösterecek şekilde, muayene ücretleri 2.000-3.000 Arjantin Peso’su arasında değişmektedir. Hastanelerin acil servislerinde de bu ücretler peşin olarak talep edilmektedir. 
 

Sağlık Sigortası ve Primler

Özel sağlık sigortası uygulamasının oldukça yaygın olduğu Arjantin’de sigorta primleri aylık en az 220 ABD Doları’dır. Özel sağlık sigortası yapılabilmesi için oturum izni koşulu aranmaktadır. 

Arjantin’de oturum izni olmayan yabancıların, geçici/turistik sağlık sigortası yaptırmaları da mümkündür.  Asisst card veya OSDE gibi özel sağlık sigortası acentaları, aylık 45-80 ABD Doları civarında ücretlerle yabancı turistlere sağlık sigortası yapmaktadır.
 

İçme Suyu Temin Koşulları

Başkent Buenos Aires’te ve Arjantin’in diğer şehirlerinde musluk suyu içilebilir olmakla birlikte,  bunun yerine hazır su tüketilmesinde fayda görülmektedir. Hazır su tedariği oldukça yaygın ve çeşitlidir. 

İlaç Temin Koşulları

Eczanelerden her türlü ilaç temin edilmesi mümkündür. Bazı eczanelerde peşin ödeme yapılması durumunda %8-%12’ye kadar indirim uygulanabilmektedir. Şehir merkezlerinde birçok noktada yer alan ve “Farmacity” adı verilen eczaneler, Pazar günleri dahil, her gün 24 saat açıktır.

Reçetesiz antibiyotik satışı yasaktır.
 

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2023 Pazartesi