ENDONEZYA

ENDONEZYA
Başkent Cakarta
Nüfus 237.424.363
Konum Güneydoğu Asya
İklim Tropikal iklime sahiptir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Endonezya’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Endonezya’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Japon Ensefaliti aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise Endonezya’nın neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarıhumma aşısı (2022):

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 9 aylık ve üzeri  yolculardan sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.

Diğer Ülke Gerekliliği (2022): Suudi Arabistan ve Menenjit Kuşağı bölgelerine giden yolcular için meningokokal menenjite karşı aşılama kanıtı gerekliliği. Endemik ülkelere giden yolcular için çocuk felcine karşı aşılama kanıtı gerekliliği.

Sıtma (2022): Sıtma riski, ülkenin doğusunda bulunan 5 vilayet olan East Nusa Tenggara, Maluku, North Maluku, Papua ve West Papua’da yıl boyunca mevcuttur. Jakarta, diğer şehirler ve ana turistik bölgeler hariç, ülkenin diğer alanlarındaki bazı bölgelerde sıtma riski vardır P. vivax’ın klorokin'e karşı direnç gösterdiği rapor edilmiştir. Kalimantan vilayetinde insanda P. knowlesi infeksiyonu rapor edilmiştir.

Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına  karşı alınacak önlemlere ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.)ya da

Atovaquone/Proguanil tablet  günde  1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce  başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta  devam edilir ya da

Doksisiklin  100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Sağlık koşulları çevre faktörüne bağlı olarak değişkendir. Mümkün olduğunca  sokak satıcılarından yiyecek alınmaması, meyve ve sebzelerin mutlaka sterilize edilerek tüketilmesi, çeşme sularının kullanımında dikkatli davranılması, şişe suyu dışında su içilmemesi, içilecek sıvılarda buz kullanımından kaçınılması önerilir. Başkent Cakarta dışında, bilhassa adalara seyahat edildiğinde küçük bir ilaç çantası götürülmesi ve tedarikli gidilmesi önerilmektedir. Başkent dışındaki bölgelerde acil yardım yapan kurumlar son derece yetersizdir. Eczaneler bulunsa da yerli ilaç satılmaktadır. Etken maddesi bilinmeyen ilaçların kullanımında dikkatli davranılması önerilmektedir.

Hastaneler

Çok önemli operasyonlar hariç, Cakarta’da bulunan hastanelerde normal düzeyde hizmet verilmektedir. Rumah Sakit Medistra, MMC, Rumah Sakit Pondok İndah, S.O.S en iyi özel hastanelerdir. Bu hastanelerdeki vizite ücretleri yaklaşık olarak 450.000 Rupiah (40 ABD Doları) civarındadır. Tahlil yaptırıldığı takdirde, Türkiye'de bu tahlil sonuçlarının, uzman bir doktor vasıtasıyla tekrar yaptırılması önerilir.

İçme Suyu Temin Koşulları

Her çeşit içme suyu mevcuttur. Başkent dışındaki adalarda her marka içme suyu bulunmasa da yerel markalar rahatlıkla temin edilebilmektedir. İçme suyu dışında, çeşmeden akan sular kanalizasyon sularıyla karıştığından, mümkün olduğu ölçüde dikkatli olunması önerilmektedir.

İlaç Temin Koşulları

Yerli malı ilaçlar yeterlidir. İthal ilaçlar Türkiye'ye göre çok pahalı olduğundan, mümkünse  düzenli kullanılan ilaçları Türkiye'den yedekleriyle birlikte getirmek daha uygun olacaktır.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten  döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı