GÜNEY SUDAN

GÜNEY SUDAN
Başkent Juba
Nüfus 12.000.000
Konum Doğu Afrika
İklim Tropikal denebilecek bir iklime sahiptir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin Aşılar:Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Güney Sudan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine  su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo Aşısı:Güney Sudan’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B Aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas İhtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Meningokok aşısı: Güney Sudan Sahra altı Afrika’nın  menenjit kuşağının bir parçasıdır. Eğer Güney Sudan’a hastalığın en sık görüldüğü kuru sezonda (Aralık-Haziran) 2 ay veya daha fazla süre için seyahat planlıyorsanız  aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

      Sarı Humma aşısı (2018): 

Ülkeye giriş gerekliliği:  Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası 9 aylık ve  üzerindeki tüm yolculardan istenir. 

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.

Sıtma: Sıtma tehlikesi yaygın olarak P. falciparum'a bağlı yıl boyunca tüm ülkede mevcuttur.

Sıtma riski için sivrisinek ısırıklarına karşı korunma  önlemlerine ilave olarak; 

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

 Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

 

Çok kötü durumdaki küçük binalarda faaliyet gösteren bazıları geleneksel yöntemlerle tedavi ettiklerini iddia eden tabelalarında "klinik" veya "hastane" yazan kuruluşlar başta hijyen sorunu olmak üzere yeterince nitelikli olmayan personel ile şifa dağıtmaktan ziyade ölüm ve sakatlanmaya kadar varan sonuçlar vermektedir. Birleşmiş Milletler Güney Sudan Misyonu (UNMISS) kampındaki basit teşhis ve tedavi yapabilen Birleşmiş Milletler doktorları aynı zamanda Güney Sudanlılara hizmet vermekte ve koşulları oldukça yetersizdir. Güney Sudan Cumhuriyeti vatandaşları ekonomik durumu uygun ise, Uganda, Kenya, Etiyopya ve Sudan'a giderek tedavi olmaya çalışmaktadırlar. Üst sınıf mensupları ise, İngiltere, ABD, ÇHC, Hindistan'a gitmektedir. Az sayıda Güney Sudanlı ise ülkemizde tedavi olmayı tercih etmektedir.

Hastaneler

Ülkede hastane, sağlık personeli, tıbbi araç-gereç ve ilaç sıkıntısı çok ciddi bir sorundur. Batı veya ülkemiz standartlarında bir hastane mevcut değildir. Juba'da mevcut en kayda değer hastane Juba Eğitim Hastanesi olmakla beraber klinikleri eksik, araç-gereçleri ve uzman doktorları ya yok veya yetersizdir.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Hastane denilen ve yetersiz mekanlarda faaliyet gösteren tıbbi teçhizat, personeli eksik veya vasıfsız yerlerde hijyen yoktur. Yanlış teşhis ve tedavi sonucu durumu ağırlaşan veya yaşamını yitiren hasta sayısı istisna değildir. Ülkede yasalar henüz çıkarılmadığı veya yürürlükte olan az sayıdaki yasanın uygulayıcı mekanizmaları eksik olduğu için hiç bir denetim sözkonusu değildir.

Sağlık Sigortası ve Primler

Sağlık sigortası sistemi yoktur. Esasen herhangi bir alandaki yasaların çoğunluğu çıkmamış ve kurumlar tam anlamıyla oluşmamıştır. 1955'den beri iç savaşta olan GSC 2011'de bağımsız olmuş ve 2013'de tekrar iç savaş çıkmıştır. Bu koşullarda ülkede faal yabancı şirket ve işadamları yok denilecek kadar azdır.

İçme Suyu Temin Koşulları

Ülkede içme suyu şehir şebekesi altyapısı yoktur. Devlet kurumları, yabancı büyükelçilikler ve varlıklı ailelerin bahçelerinde artezyen kuyusundan kullanma suyu sağlanmaktadır. Ülkedeki tek endüstriyel faaliyet şişelenmiş içme suyu üretimi özellikle son iki yılda gelişmiş ve şişelenmiş su markası görece çeşitlenmiştir.

İlaç Temin Koşulları

İlaçlar oldukça ilkel koşullarda (barakalarda) kurulmuş eczanelerde satılmaktadır. Çok temel ilaçlar bulunabilmektedir. Kullanım tarihi dolmuş, satış ve saklama koşullarından ötürü kullanma tarihi dolmadığı halde kullanılmaması gereken ilaçların satılması sıradan bir durumdur. Ülkede diğer Afrika ülkeleri ile karşılaştırıldığında dahi çok fazla çeşit ve yaygınlıkta salgın hastalık vardır. Ülke genelinde ilaç sıkıntısı had safhadadır. Ülkeye başta diğer ülkeler, BM yan kuruluşları ve NGO'lar tarafından olmak üzere sürekli ilaç yardımı yapılmaktadır.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı