ÇAD

ÇAD
Başkent Encemine
Nüfus 14.200.000
Konum Orta Afrika
İklim Ülkenin kuzeyinde çöl iklimi, güneyinde ise tropik iklim hakimdir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Çad’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Çad’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Polio aşısı: Çocukluk döneminde  çocuk felcine karşı aşılanmış, ancak yetişkin olarak çocuk felci tekrar dozu yapılmadıysa, bir pekiştirici doz alınmalıdır. Yetişkinlerin yaşamlarında sadece bir pekiştirici çocuk felci aşı dozuna ihtiyacı vardır. Aşılanmamış, eksik aşılanmış  veya  aşı durumu bilinmeyenler için rutin seri önerilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir

Meningokok aşısı: Çad sahra altı Afrika’nın  menenjit kuşağının bir parçasıdır. Eğer Çad’a hastalığın en sık görüldüğü kuru sezon (Aralık-Haziran) sırasında 2 ay veya daha fazla süre için  ziyaret planlıyorsanız aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarıhumma aşısı (2021):

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 9 aylık ve  üzerindeki yolcular için  sarıhumma aşısı yapıldığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası gereklidir. 

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Sarıhumma aşısı Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan bölgelere seyahat edecek 9 aylık ve üzeri tüm yolculara tavsiye edilir. Güzergâhları, Sahra Çölü’nde yer alan bölgelerle sınırlı olan yolcular için tavsiye edilmez.

Sıtma (2020): Sıtma tehlikesi yaygın olarak P. falciparum'a bağlı yıl boyunca tüm ülkede mevcuttur.

Sivrisinek ısırıklarına karşı alınan önlemlere  ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet  günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Ülke genelinde sağlık koşulları, hastane, doktor ve sağlık personeli yetersizdir. Çok acil hayati müdahaleler dahi Kamerun gibi komşu ülkelerde veya Avrupa'da yaptırılabilmekte, yerel tesisler yetersiz kalmaktadır. Ülkede hizmet veren bir acil sağlık hizmet hattı ve altyapısı bulunmamaktadır.

HastanelerBaşkent dışındaki illerde de küçük özel sağlık klinikleri bulunmakta olup temel müdahaleler dışında tedavi uygulanamamaktadır. Muayene için yerel halk tarafından Encemine'de bulunan Çin-Çad Dostluk Hastanesine ya da Merkez Referans Hastanesine gidilmektedir. Ancak bu tesislerdeki personel sayısı, donanım ve hijyen son derece yetersizdir. Bununla birlikte pratisyen hekimlere ait özel kliniklerde de muayene ve temel tahlilleri yaptırma imkanı mevcuttur. Yabancılar, diplomatlar ve ekonomik durumu nispeten iyi olan yerel halk, Fransız Büyükelçiliği bünyesindeki dayanışma vakfının işlettiği Encemine'de bulunan CMS Mediko-Sosyal Merkezi'nde pratisyen hekime muayene olabilmektedir. Merkezde temel tıbbi tahliller yapılabilmekte, teşhis konabilmekte, ilaç yazılabilmektedir. Encemine’de hizmet alınabilecek en iyi hastane özel olarak hizmet veren Rönesans Hastanesidir. Bu hastanede personel ve tıbbi materyal açısından nisbeten gerekli altyapı mevcut olup, görece daha hijyenik bir ortama ve hizmet kalitesine sahiptir.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Kalınacak ortamın kalitesine göre fiyatlar farklılık arzedebilmektedir. Örneğin Çad’da bulunan Rönesans Hastanesinde tek kişilik oda ücreti 43.000 FCFA (66,00 Avro), VIP odası 69.000 FCFA (105.00 Avro), 4’lü standart odaların fiyatı ise 30.000 FCFA’dır. (46,00 Avro). Encemine'de bulunan CMS'te muayene ücreti ise 30.000 FCFA'dır (46,00 Avro).

Sağlık Sigortası ve PrimlerÜlkede yararlanılabilecek yeterli bir kamu/özel sağlık sigortası sistemi bulunmamaktadır.

İçme Suyu Temin Koşulları

Musluk ve kuyu suları kesinlikle içilmemelidir. Şehirlerde bulunan bakkallardan ve marketlerden pet şişe olarak içme suyu temini mümkündür. Şehirlerden uzak yerlere gideceklere yanlarında pet şişe içme su stoğunu bulundurmaları önerilmektedir. 

İlaç Temin Koşulları

Pazarlarda satılan ilaçlardan tarihlerinin geçmiş veya sahte olmaları nedeniyle kesinlikle kaçınılmalıdır. Kısıtlı sayıda bulunan ve bilinen eczanelerden başlıca antibiyotik, ateş düşürücü, diyare, sıtma, grip ilaçlarının satın alınması mümkündür. İlaçlar Hindistan veya Avrupa'dan ithal edilmektedir. Ancak bunların da seyahat valizinde mümkün olan yeterli miktarlarda bulundurulmasında yarar vardır. Kronik hastalığı olanların ilaçlarını kesinlikle yanında getirmesi önerilmektedir. İlaç çeşitiliği açısından istenen düzeyde olmadığından Çad’a yapılacak ziyaretlerde temel ilaçların Türkiye’den getirilmesinde fayda görülmektedir.

 

 

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten  döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı