TÜRKMENİSTAN
Başkent | Aşkabat |
Nüfus | 5.400.000 |
Konum | Kuzey Asya |
İklim | Karasal iklim hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın tam olduğuna emin olun.
Hepatit A aşısı: Türkmenistan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Türkmenistan’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarı Humma aşısı (2018):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Ülkede sağlık, temizlik altyapısı, hastaneler, tıbbi malzeme ve ilaç imkanları yetersizdir. Hastanelerde temizlik, muayene ve hasta bakım koşulları elverişsizdir. Son yıllarda, birçoğunun yapımı firmalarımız tarafından üstlenilen, son teknoloji teçhizatla donatılmış modern hastaneler açılmış olsa da, doktor başta olmak üzere, bu cihazları kullanabilecek nitelikli sağlık personeli noktasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Sağlık personeli eğitimi alanında Almanya ile işbirliği yapılmakta olup, Alman doktorları yeni açılan hastanelerde dönemsel olarak çalıştırılmaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Ülkede şişe suyu içilmesi tavsiye edilmekte, yerli üretim şişe sularının yanında Türkiye ve çevre ülkelerden ithal edilen şişe suları da bulunabilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Aşı, ilaç ve serum üretimi son derece sınırlı olup, ilaçlar Rusya başta olmak üzere yurtdışından ithal edilmektedir. Bazı temel ilaçlar ülke genelindeki eczanelerden(dermanhana) temin edilebilmekte ancak genel olarak ilaç temininde zorluklar yaşanmaktadır.
UYARI !
Bütün dünyada devam etmekte olan COVID-19 salgını nedeniyle Türkmenistan'da alınan önlemler çerçevesinde, Türkmenistan'a gitmek isteyen Türkmenistan vatandaşlarının, yabancı uyruklu vatandaşların veya vatandaşlığı olmayan şahısların koronavirüs bulunmadığına dair sağlık raporu/belgesinin olmaması durumunda Türkmenistan'a alınmayacağı bildirilmiştir. Türkmenistan'da koronavirüs hastalığının (COVID-19) yayılmasının önlenmesine ilişkin olarak alınan tedbirler çerçevesinde, 17 Mart 2020 tarihinden itibaren Türkmenistan, Özbekistan ve üçüncü ülke vatandaşlarından Türkmen-Özbek sınırını geçişlerinde COVID-19 hastalığının bulunmadığına dair sağlık raporu talep edilecektir. Sözkonusu uygulama TIR şoförlerini de kapsamaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar