UKRAYNA
Başkent | Kiev |
Nüfus | 44.291.413 |
Konum | Doğu Avrupa |
İklim | Ilıman karasal iklime sahip Ukrayna’da kışlar soğuk, yazlar ılık geçmektedir |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Ukrayna’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ukrayna'da genel olarak sağlık hizmetleri devlet eliyle sağlanmakta olup, özel hastanelerde mevcuttur. Sağlık hizmetleri devlet hastanelerinde pek tatminkar olmamakla birlikte, özel hastanelerde Avrupa şartlarında hizmet almak mümkündür.
Hastaneler
Resmi oturma iznine sahip yabancılar, resmi olarak adres beyanında bulundukları takdirde ikamet ettikleri mahalleye bağlı olan devlet polikliniklerinde kayıt yaptırarak ücretsiz tedavi edilebilmektedir. Kiev başta olmak üzere, Kharkov, Odessa, Dnepropetrovsk gibi büyük şehirlerde özel hastaneler ücret karşılığında her türlü sağlık hizmetini vermektedirler. Ülkeyi turist olarak ziyaret eden kişiler, özel hastaneleri veya ücret karşılığı devlet hastanelerini tercih edebilirler. Hastaneler gerek teknoloji gerek temizlik-bakım açısından her zaman tatminkâr olamayabilmektedir. Ciddi durumlarda tedavinin Ukrayna dışında yaptırılması tavsiye edilir. Sayısı az olmakla birlikte, modern donanımlı sağlık merkezleri de bulunmaktadır.
Başlıca hastaneler ve iletişim bilgileri:
-Military Hospital
16 Hospitalna st.
Tel: (+380 44) 521 82 06/ 529 45 54/ 529 70 95
Muayene ücreti 80 Hrivna’dan başlamaktadır.
-Boris Hospital
55-A Vasilkivska st.
Tel: (+380 44) 238 00 00/
http://www.boris.kiev.ua/
Faks: 502 80 40
Muayene ücreti 338 Hrivna’dan başlamaktadır.
Yatak ücreti – 2618 Hrivna
Eve doktor çağırma 946 Hrivna’dan başlamaktadır.
-American Medical Centre
1 Berdychivskaya St. Tel: (+380 44) 4907600
Muayene ücreti 95 dolardan başlamaktadır.
Yatak ücreti 635 dolar
Eve doktor çağırma 215 dolardan başlamaktadır. *Büyükelçilik personeline %15 indirim mümkündür.
-Eurolab
03110, Kiev, 11а Solomenskaya st.
Теl. (+38 044) 206 2000
E-mail: postbox@eurolab.ua
Muayene ücreti 450 Hrivna’dan başlamaktadır.
Eve doktor çağırma 1160 Hrivna’dan başlamaktadır.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Devlet Hastanelerinde ilaçların hasta tarafından karşılanması koşuluyla ücretsiz veya cüzi miktarda alınan ücretle tedavi yapılmaktadır. Yatak ve tedavi ücretleri hastanenin ve tedavinin durumuna göre değişmektedir. Genel olarak bakıldığında bir turist, devlet hastanesinde ayakta tedavi edilirse (muayene+röntgen+pansuman vs. dahil /ilaç hariç) ortalama 30 Euro; Yatarak tedavi edildiğinde (yatak+röntgen+muayene+tahlil vs. dahil / ilaç hariç) ise günlük ortalama 50 Euro civarı bir ödeme yapmak durumundadır.
Sağlık Sigortası ve Primler
Ukrayna vatandaşları ilgili sağlık kuruluşuna kayıtlı olup, ücretsiz tedavi olmaktadır. Ancak sağlanan hizmetin yetersiz olduğu ifade edilmektedir. Dileyen yabancı uyruklu vatandaşlar özel sigorta şirketlerine para karşılığında özel sağlık sigortası yaptırabilmektedirler. Özel sağlık sigortası yapılan firmanın anlaştığı polikliniklerde ücretsiz tedavi yapılmaktadır. Özel sağlık sigortası yaptırıldığı taktirde anlaşmalı firmaların ilaçları da belirlenen eczanelerden ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Ülkede yabancı vatandaşlar için devlet sigorta sistemi (SGK) bulunmamaktadır. Bağlı bulundukları mahallelerdeki polikliniklere oturma izni ile kayıt yaptıran yabancı uyruklu vatandaşlar ayakta tedavi hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmektedir. Ülkeyi turist olarak ziyaret eden ziyaretçiler cüzi meblağlar karşılığında ayakta tedavi edilmektedirler.
İçme Suyu Temin Koşulları
Musluk suyu tercih edilmemelidir. Marketlerde çeşitli kalitede pet şişelerde içme suyu bulmak mümkündür. 1.5 litrelik iyi kalitede yerli içme sularının fiyatları 6 ile 10 Hrivna arasında değişmektedir. Ülkemizdeki gibi 19 litrelik damacanalarda evlere su hizmeti de mevcuttur.
İlaç Temin Koşulları
Eczanelerde soğuk algınlığı, ağrı kesici, öksürük vb. temel ilaçlar kolay bulunmaktadır. Sürekli alınması gereken özel ilaçların Türkiye'den getirilmesi uygun olacaktır. Özel sağlık sigortası yaptıran kişiler, anlaşmaya dahil ilaçları anlaşmalı eczanelerden ücretsiz temin edebilirler.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar