AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Başkent | Washington |
Nüfus | 320.485.000 |
Konum | Kuzey Amerika |
İklim | Genel olarak karasal iklim hakimdir |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Sarı Humma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşı sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
ABD yüksek gelirli ülkeler grubunda ortalama yaşam süresi beklentisi ve çocuk ölüm oranlarında alt sıralarda yer almaktadır. Dünyada obezite oranı en yüksek ülkelerden birisi ABD'dir. Buna mukabil ABD'de sigara içme oranı düşüktür. ABD, sağlık alanında dünyanın en yüksek bütçeli ve en iyi üniversite ve araştırma hastanelerine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Batı Avrupa ülkelerinden farklı olarak sosyal devlet ilkesini benimsememiş olan ABD'de tedavi ve sigorta ücretlerinin yüksekliği nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır.
Hastaneler
ABD genelinde yaklaşık 5700 hastane bulunmaktadır. Tıp biliminin çok ileride olduğu ABD'de tedavi ve özellikle hastane masrafları da binlerce dolar tutabilmektedir.
Doktor muayene ücreti 75-150 Dolar, sahasında uzman bir doktor muayenesi 150-400 Dolar, basit diş dolgusu 350 Dolar, kanal tedavisi ise 500 Dolar civarındadır. Ultrason 180 Dolar’dan başlamakta, MRI ise 1.800-2.000 Dolar’a mal olmaktadır. Bademcik ameliyatı 4.000-5.000 Dolar tutabilmektedir. Benzer şekilde, normal bir doğum 25.000-30.000 Dolar, menisküs ameliyatı ise 15.000 Dolar civarındadır.
Hastanede bir gün kalmanın maliyeti 500 Dolar kadardır. Hastaneye kaldırılma durumundaki kişiden ya depozito yatırması, ya da sigortasının olması beklenir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Mahalle klinikleri de önemsiz rahatsızlıklarda yararlı hizmetler vermektedirler. Bu kliniklerden en yaygını, CVS ve Wallgreens gibi zincir eczanelerin içerisinde hizmet veren doktorlardır. Bu kliniklerde muayene olmanın ücreti 70-100 Dolar arasındadır.
Ülkeye giriş için yapılması zorunlu aşı veya serum bulunmamaktadır. Bununla birlikte, okullara kayıt sırasında aşı evrakı talep edilmekte olup, bunun için mevcut aşı belgelerinin onaylı çevirileriyle birlikte gidildiğinde, eksik aşılar tamamlanmak suretiyle okula başlanmasına izin verilmektedir.
Sağlık sigortası şirketlerine 2 kişilik bir ailenin ayda 400-550 Dolar ödeyerek sigortalanması mümkündür. Bu fiyat tek kişi için 350 Dolar'dan başlamaktadır. Ancak, genellikle sigorta şirketleri tedavi masraflarının tamamını değil, bir kısmını (genelde %80) karşılamaktadır. Sigorta primlerinin belirlenmesine baz teşkil edecek temel unsurlar arasında “hangi şartlarda tedavi yardımı alınması istendiği”, “kişinin yaşı” ve “mevcut sağlık durumu” gibi kriterler bulunmaktadır. Örneğin, her türlü yardımı kapsayan bir sağlık sigortasının prim ücreti, 5.000 Dolar’ın üzerindeki sağlık harcamalarını kapsayan bir sağlık sigortasının prim ücretine oranla çok yüksektir. Keza diş tedavisinin kapsam dahilinde olup olmaması da primlerin belirlenmesinde önemli bir etkendir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Ülkemizden farklı olarak ABD'de genel sağlık sigortası bulunmamakta olup kamu çalışanları dahil herkes, özel sigorta şirketlerinden çok çeşitli sigorta paketleri satın almaktadır. En temel ve çok basit hastalıkların tedavisini karşılayan bir sigorta paketinin aylık ortlamam tutarı 350 Dolar civarındadır. Sigorta yaptırmak isteyen kişinin mevcut hastalıklarına göre bu tutar çok yüksek rakamlara çıkabilmektedir. Gerek Kongre’de, gerek kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açan “Obamacare” (Affordable Care Act) olarak bilinen sağlık sigortası alanındaki yasa 2010 yılında onaylamış, 2013yılı sonlarına doğru uygulamaya geçmiştir. Amerikan vatandaşlarının sağlık hizmetlerine erişim ve sağlık sigortasından yararlanma olanaklarını kayda değer ölçüde artıran sözkonusu kanunun en fazla tartışılan boyutu, işverenlere çalışanlarının sigorta planlarına doğum kontrol masraflarını dahil etme yükümlülüğü getiren düzenleme olmuştur.
İçme Suyu Temin Koşulları
Şehir şebeke suyu klorlu olmakla birlikte, musluk suyu yaygın şekilde içilmekte; restoran ve kafelerde de genellikle musluk suyu verilmektedir. Öte yandan, musluk suyunun evlerde arıtılması suretiyle kullanılması da nispeten yaygındır. Marketlerde içme suyu satılmaktadır. Ayrıca, evlere damacana su servisi yapan firmalar da mevcuttur.
İlaç Temin Koşulları
ABD menşeli her türlü ilaç bulunmakta, Avrupa menşeli ilaçların da Amerikan karşılığı olan muadillerini bulmak mümkün olmaktadır. ABD’de antibiyotik kullanımının tercih edilmemesi dolayısıyla, ABD’de antibiyotik temini zor olabilmektedir. Reçeteli ilaçlar için doktora gitmek şarttır. Ağrı kesici ve vitaminler haricindeki çoğu ilaç için reçete gerekmektedir. Yabancı bir ülkeden alınan reçete kabul edilmemektedir. Ayrıca ABD'de ilaç fiyatlarının diğer ülkelere nazaran yüksek olduğu gözlenmektedir. İlaçlar CVS gibi marketlerin eczane bölümlerinde satılmaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar