NİJERYA

NİJERYA
Başkent Abuja
Nüfus 174.507.539
Konum Batı Afrika
İklim Tropikal iklimin tesirinde, yüksek sıcaklıkların olduğu bir ülkedir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Nijerya’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo aşısı: Nijerya’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Meningokok menenjiti aşısı: Nijerya’da Sahra Altı Afrikası “menenjit kuşağı”na dahildir. Eğer Nijerya’ya hastalığın en sık görüldüğü kurak sezonda (Aralık-Haziran ayları arası) 2 ay veya daha fazla süre için seyahat planlıyorsanız aşı yaptırmanız önerilir.

Polio aşısı: Çocukluk döneminde  çocuk felcine karşı aşılanmış, ancak yetişkin olarak çocuk felci tekrar dozu yapılmadıysa, bir pekiştirici doz alınmalıdır. Yetişkinlerin yaşamlarında sadece bir pekiştirici çocuk felci aşı dozuna ihtiyacı vardır.Aşılanmamış veya eksik aşılanmış  ve aşılanma durumunu bilmeyenler için rutin seri aşılama önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarı Humma aşısı (2021): 

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma bulaşma riski olan ülkelerden gelen ve sarıhumma bulaşma riski olan bir ülkenin havaalanından transit geçiş yapan 9 aylık ve üzeri yolcular için sarıhumma aşı sertifikası gereklidir.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.

Sıtma(2020): Sıtma tehlikesi yaygın olarak P. falciparum'a bağlı olarak  yıl boyunca tüm ülkede mevcuttur.

Sıtma riski için sivrisinek ısırıklarına karşı alınacak önlemlere ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet  günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Nijerya'nin sağlık koşulları ülkemize göre geri düzeydedir. Toplumsal hijyen alışkanlığı genel itibarıyla yetersizdir. Hastanelerde dahi hijyen mevcut değildir ve yeterli sayıda hekim bulunmamaktadır. Özellikle uzman hekime ulaşmak güçtür. Fakir halk için geleneksel tıp uygulamaları revaçta ve daha ulaşılabilirdir. Devlet geleneksel tıp uygulayıcılarını sertifika vererek yasallaştırmaktadır (aktar, çıkıkçı, herbal uygulamalar vb.). Her türlü sarf malzemesine  ulaşmak ve malzemeyi her an temin edebilmek zordur. İleri teknoloji ürünü cihazlar nadiren bulunmakla beraber, kullanıcı teknik eleman ve doktor bulmak pek mümkün değildir.

Hastaneler

Ülkede devlete ait üniversite hastaneleri ve genel hastanelerin yanısıra, özel hastaneler de mevcuttur. Çok büyük kapasiteli hastane bulunmamaktadır (en fazla 300-400 yataklıdır). Hastanelerde modern anlamda altyapı (merkezi klima sistemi, medikal gaz sistemi vb.) mevcut değildir. Özellikle devlete ait hastanelerde koğuş tipi odalar yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Tedavi ücretleri devlete ait hastanelerde makuldür (muayene ücreti 10 TL civarıdır). Ancak özel hastaneler pahalıdır (muayene ücreti 60 ile 600 TL arasinda değişmektedir). Zor bulunan uzmanlık alanlarında ücretler oldukça yüksektir.

Sağlık Sigortası ve Primler

Nijerya’da sigorta sistemi etkisiz ve verimsizdir. Genel sağlık sigortasi yaygın değildir. Sigorta sistemi resmi olarak mevcuttur ve primler yatırılmaktadır, ancak çalışanlar sağlık hizmetini tam olarak alamamaktadır. Devlet, sigorta sistemini yapılandırmaya çalışmaktadır. Prim miktarları ülkemiz ile hemen hemen aynıdır. Özel sağlık sigortası sistemi de geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yerel şirketlere karşı bir güvensizlik hakimdir.

İçme Suyu Temin Koşulları

Nijerya Hükümeti'nin evlere sağlamış olduğu sular içmeye uygun değildir. İçme suyu ihtiyacı marketlerde satılan güvenilir marka damacana suları ile karşılanmaktadır.

İlaç Temin Koşulları

Az sayıda yerel ilaç firmaları vardır, ancak entelektüel kesim bu ilaçlara güvenmemektedir. Sahte ilaç (etken maddesiz), sık karşılaşılabilen bir durumdur. Ülkedeki ilaç üretim teknolojisi zayıftır ve üretilen ilaçların etkinliği düşüktür. Çin ve Hindistan menşeli ilaçlar da oldukça yaygındır. Ancak bu ilaçlara da çok fazla güvenilmemektedir. Avrupa ve Amerikan menşeli uluslararası firmaların ilaçlarını bulmak mümkündür, ancak diğerlerine göre fiyatları bir hayli yüksektir.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı