SUUDİ ARABİSTAN

SUUDİ ARABİSTAN
Başkent Riyad
Nüfus 30.800.000
Konum Ortadoğu
İklim Yarı tropik bir iklim hüküm sürmektedir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin Aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Suudi Arabistan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine  su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo Aşısı: Suudi Arabistan’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas İhtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavisi genellikle mevcuttur. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarıhumma aşısı (2022): 

Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkenin havalimanından transit geçişi 12 saatten fazla süren 1 yaş ve üzerindeki yolculardan  Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.

Diğer Ülke Gerekliliği (2022): 

Meningokokal menenjite karşı aşılama kanıtı;

  Umre veya  Hac için gelen yerli veya yabancı, yetişkin ve 1 yaşından büyük çocuklar veya  Hac bölgelerine mevsimlik çalışma için gelen tüm yolcular, hac ve umre bölgelerine planlanan varıştan en az 10 gün önce dört değerlikli (ACYW) meningokok aşısı yapılmış olduğunu gösteren  geçerli bir aşı sertifikası ibraz etmelidir

- Aşağıdaki aşılardan BİRİ ile aşılama kabul edilebilir:

- Son 3 yıl içinde dört değerlikli (ACYW) polisakkarit aşısı.

- Son 5 yıl içinde dört değerlikli (ACYW) konjuge aşı.

- Mevcut bilimsel kanıtlar, konjuge aşıların 55 yaş üstü kişiler için güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir.

- Hacıların menşe ülkesindeki sağlık yetkilileri, gerekli geçerlilik süresi içinde yolcuların aşılanmalarını sağlamalıdır ve aşı tipinin aşı sertifikasında açıkça gösterilmesinden emin olmalıdır. Aşı tipinin sertifikada belirtilmemesi durumunda sadece 3 yıl geçerli sayılacaktır.

• Çocuk felcine karşı aşılama kanıtı;

- WPV1 (Vahşi Polio Virüsü ) veya cVDPV1 ( dolaşımdaki aşı kaynaklı çocuk felci virüsü tip 1) vakalarını bildiren devletlerden  gelen yolcuların önceki 12 ay içinde ve varıştan en az 4 hafta önce  en az bir doz iki değerlikli oral çocuk felci aşısı (bOPV) veya inaktive edilmiş çocuk felci aşısı (IPV) ile aşılama uygulandığına dair geçerli bir çocuk felci aşısı sertifikası ibraz etmeleri gerekmektedir.

- cVDPV2 (Dolaşımdaki aşı kaynaklı çocuk felci virüsü tip 2) vakalarını bildiren ülkelerden gelen yolcuların , önceki 12 ay içinde önceki 12 ay içinde ve varıştan en az 4 hafta önce en az bir doz IPV içeren aşının uygulanmış olduğunu gösteren  geçerli bir çocuk felci aşısı sertifikası ibraz etmeleri gerekmektedir.

https://www.who.int/groups/poliovirus-ihr-emergency-committee

Sıtma (2022): Ülke sıtma için  elimine  öncesi aşamadadır. Yerel bulaşma  sadece Yemen sınırındaki köylerde (Asir ilinin yüksek irtifa alanları dışında) ağırlıklı olarak P. falciparum  kaynaklı olarak ve özellikle Eylül-Ocak ayları arasında bildirilmektedir. Enfeksiyon oranı 100.000 kişide  0.3 vakadan daha azına düşürülmüştür. Mekke ve Medine şehirlerinde herhangi bir risk yoktur.

Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;

Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da

Atovaquone/Proguanil tablet  günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da

Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).

Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Bu ülkeye seyahat eden kişilerin "Mers-CoV Hastalığı" için gerekli sağlık tedbirlerini almaları önerilir.

Mers-COV Hastalığına İlişkin Dünya Sağlık Örgütü Önerileri için tıklayınız.

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Hastaneler

Hastaneler, genel olarak temiz ve yeterli donanıma sahiptirler. Devlet hastanelerinin yanısıra özel hastane, muayenehane ve klinikler de mevcuttur. Altyapı iyi olmakla birlikte, doktorların niteliği tartışmalıdır. Hastane personelinin büyük bölümü çeşitli ülkelerden (Filipinler, Mısır, Yemen, Ürdün gibi) gelen yabancılardan oluşmaktadır.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Uzman doktor muayene ücreti 100-200 Suudi Arabistan Riyali (SAR), özel hastanede tedavi amacıyla günlük yatma bedeli 2000 SAR, yoğun bakım ünitesinde bir günlük kalma ücreti 5000 SAR'dır.

Sağlık Sigortası ve Primler

Sağlık sigortası ile ilgili olarak ülkede çalışan yabancı işçiler için yapılan düzenlemeyle, yurtdışından gelen her yabancı işçinin sağlık sigortasının da yaptırılması şartı getirilmiştir. Sigorta primleri kapsadığı tedavi/ muayene olunabilecek hastane gibi, koşullar gibi sigortanın kapsamına göre 470 SAR ile 3000 SAR arasında değişmektedir.

İçme Suyu Temin Koşulları

Ülkede içme suyu temininde bir sıkıntı bulunmamaktadır. Bazı Türk markaları da dahil olmak üzere birçok markada içme suyu mevcuttur. Musluk suyu deniz suyunun arıtılmasıyla elde edildiğinden içim ve yemeklerde kullanım için uygun değildir.

İlaç Temin Koşulları

Genel itibariyle ilaçlara erişim mümkündür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Eğer doktorunuz seyahatiniz için  sizlere sıtma koruyucu ilaç  reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya  devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı