SURİYE

SURİYE
Başkent Şam
Nüfus 22.517,750 (Temmuz 2010)
Konum Ortadoğu
İklim Sıklıkla çöl iklimi; yazları (hazirandan ağustosa) sıcak, kuru, güneşli; kışları aralıktan şubata dek kıyı bölgelerinde ılık, yağmurlu; Şam’da periodik olarak karla karışık yağmur veya kar olabilir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin Aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A Aşısı: Suriye’de yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine  su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

Tifo Aşısı: Suriye’de kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir.  Bu aşı,  tifo riskinin  yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.

Polio aşısı: Çocukluk döneminde  çocuk felcine karşı aşılanmış, ancak yetişkin olarak çocuk felci tekrar dozu yapılmadıysa, bir pekiştirici doz alınmalıdır. Yetişkinlerin yaşamlarında sadece bir pekiştirici çocuk felci aşı dozuna ihtiyacı vardır. Aşılanmamış, eksik aşılanmış  veya  aşı durumu bilinmeyenler için rutin seri önerilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas İhtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:

  • Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
  • Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
  • Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
  • Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.

Sarı Humma aşısı (2022): 

Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir  uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.

Diğer ülke gerekliliği (COVID-19 ile ilgili hariç) (2022): Ayrılan yolcular için meningokokal menenjite karşı aşılama kanıtı gereklidir [bu gerekliliğin Hac bağlamında geçerli olup olmadığı belirtilmemiştir].

Sıtma (2022): Sıtma riski çok kısıtlı oranda  sadece P. vivax'a bağlı olarak özellikle  El Hasaka Valiliği'nin kırsal alanlarında olmak üzere ülkenin kuzey sınırında  Mayıs-Ekim ayları arasında görülür.2005'ten beri yerli vaka bildirilmemiştir, ancak raporlama sistemi 2010'dan beri kesintiye uğramıştır. Sıtma için herhangi önleme gerek yoktur.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Bu ülkeye seyahat eden kişilerin "Mers-CoV Hastalığı" için gerekli sağlık tedbirlerini almaları önerilir.

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı