COVID-19 (Yeni Koronavirüs)

Uluslararası Sağlık Tüzüğü( UST2005) kapsamında Yeni Koronavirüs Acil Durum Komitesi 30.01.2020 de yaptığı toplantıda salgının, uluslararası endişelere neden olan bir halk sağlığı acil durumu yarattığını kabul etmesi sonucu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'de ortaya çıkan yeni koronavirüs salgınıyla ilgili "Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu" ilan edildiğini duyurdu.

7 Ocak’ta, Çinli yetkililer yeni bir virüs tespit ettiklerini doğruladılar. Bu yeni virüs, soğuk algınlığı, SARS (Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği) ve MERS gibi virüsleri de içeren bir virüs ailesi olan koronavirüs olup geçici olarak “2019-nCoV.” olarak adlandırılmıştır.

Koronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Yeni koronavirüs, daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir suştur. Koronavirüsler zoonotiktir, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaş söz konusudur.

Daha sonra DSÖ, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile istişare ve işbirliğini takiben, DSÖ hastalığı “Koronavirüs Hastalığı 2019”un kısaltması olan COVID- 19 olarak adlandırmıştır. COVID-19 etkeni SARS CoV’e yakın benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 virüsü olarak isimlendirilmiştir.

DSÖ, 11 Mart 2020 tarihinde COVID-19 salgının Dünya’daki endişe verici yayılımından dolayı pandemi ilan etmiştir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer almaktadır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.

Yeni virüs genellikle solunum yolu hastalığına neden olan bir koronavirüs olduğundan, insanlara kendilerini ve çevresindeki kişileri hastalıktan nasıl koruyacakları konusunda tavsiyelere uyulması önem arz etmektedir.